miercuri, 26 martie 2025

Evenimente în Moldova în anul 2025

 

Comunicat de presă al OMCT

Organizația Mondială a Copiilor Talentați (OMCT), ONG de tinere talente, care activează în capitală, printre proiectele pe care le lansează spre implementare în anul 2025, proiectul „Ora Consiliului Europei” are un loc aparte.


„Ediția acestui an a proiectului se dedică Aniversării de 30 ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei, a comunicat poeta Renata Verejanu, președintele OMCT. 

 Pentru crearea unui succes sigur, OMCT a decis să invite Primăria Municipiului Chișinău în calitate de partener (prin Direcția Generală Educație,Tineret și Sport), pentru ca această ediție a proiectului să cuprindă mai multe licee din capitală (din fiecare cartier), în dublă calitate: participanți și beneficiari, dar și câte un colegiu și un centru de excelență, instituții unde studiază tineri și tinere din toate regiunile republicii.  Astfel, proiectul devine un bun al tineretului studios din toată țara.


Printre activitățile proiectului, care se vor desfășura în trei etape, pe durata de 10 luni (martie-decembrie 2025), liderii de la OMCT vor desfășura în luna martie un rând de traininguri pentru tinerii pedagogi, desemnați de către fiecare instituție participant la proiect. La rândul lor, în următoarele luni (aprilie-mai), acești pedagogi vor desfășura traininguri, fiecare în instituția sa, cu echipa de tineret studios, aleș și înaintat de fiecare clasă, de fiecare grupă. După desfășurarea acestor cursuri la care elevii de la instituțiile alese vor acumula cunoștințe despre activitatea și strategiile Consiliului Europei, despre colaborarea Republicii Moldova cu acest for pan-european, și după evaluarea tuturor participanților la aceste ore speciale, cei mai buni dintre elevi vor dobândi calitatea de „expert” și vor desfășura deja ei (fiecare în clasa/grupa sa) acea oră magică – ORA „CONSILIULUI EUROPEI”.



Evenimentul se va produce în aceeași zi, la aceeași oră în toate instituțile prinse în proiect, unde în acea zi va predomina o atmosferă de sărbătoare. După desfășurarea Orei Consiliului Europei, cei mai activi elevi-experți vor primi diplome de deosebite, unice și trofee speciale, și alte surprize plăcute, despre care vor afla la momentul dat.

Vorbind despre rezultatele așteptate, autorii și realizatorii proiectului estimează că la evenimentele desfășurate în cadrul proiectului vor participa peste 2000 de tineri, beneficiary ai proiectului, care pe viitor, la rândul lor, vor putea promova activitatea și strategiile Consiliului Europei în rândul semenilor săi.


Lansarea proiectului (în după amiaza zilei de 12 martie), a fost o reușită, care s-a produs la Biblioteca „Transilvania”, unde au fost invitați doar viitorii experți – tineret studios de la instituțiile alese să participle în proiect. A bucurat clipa când Sala mare a bibliotecii deveni neîncăpătoare, or, de la fiecare instituție invitată să participle în proiect s-au găsit doritori de a căpăta o nouă experiență (elevi din clasele VIII-XI și elevi/studenți din diferiți ani de studii), de a dobândi noi cunoștințe, de a contribui personal la promovarea instituției în care studiază

.„După pandemie, aceasta e prima ediție a proiectului, și sperăm să fie una de succes”, a ținut să concretizeze Daniel Verejanu, autor și Coordonator de proiect, magistru în Relații Internaționale.. 

La lansarea proiectului au vorbit mai mulți tineri, cu o totalizare a venit Cătălin Moroi, director adjunct la Centrul Municipal de Tineret, care face parte din echipa de tineri care realizează proiectul, Un grup de tinere de la Colegiul „Alexei Mateevici” au extins atmosfera lansării proiectului, prezentând un recital exceptional de cântece (voce, chitară și pian).

Lansarea proiectului a fost onorată de E.S.Doamna Christa GOLLNER, Consul al Ambasadei Austriei la Chișinău și de domnul Dmitri PANIN, Consilier personal al Ambasadorului, Ambasada Azerbaijanului.

Organizația Mondială a Copiilor Talentați (OMCT), este un ONG international de tineri voluntari, cu cartierul general la Chișinău care a deținut statut participativ la Consiliul Europei (în anii 2001-2017). Proiectele lansate și implementate de OMCT sunt cunoscute departe peste frontierele republicii (Revista Micul Prinț, publicația îndrăgită a tinerelor talente, care se editează din 1992, Festivalul-Concurs Internațional al Talentelor Lumii „Micul Prinț”, care a lansat deja peste 30 mii de tinere talente de pe toate continentele, Conferința Transfrontalieră a Tinerilor Jurnaliști, Politicieni, Juriști, Economiști, Artiști visavis de extinderea UEla care au participat doctoranzi de la cele mai de prestigiu instituții universitare din Moldova, România, Ucraina,  Caravana Culturii Păcii, care în 2000 porni de la Chișinău, trecând din țară în țară, din capitală în capitală, până la Consiliul Europei (Strasbourg) și UNESCO (Paris), unde membrii Caravanei, voluntarii cei mai activi la acel timp, au fost primiți de înalte oficialități, și alte, peste 100 de proiecte).

În 2001 OMCT a lansat proiectul „Cluburile Consiliului Europei”. Primul Club, fiind creat în capitala moldavă, a lansat în același an proiectul Ora Consiliului Europei, un proiect de durată, un proiect original pentru tineretul studios.

Niciun comentariu: