Poeta Renata Verejanu: Am lansat volumul de versuri ”Înnobilarea acestei lumi”
13:14 | 30.07.2021Categorie: Cultură
Chişinău, 30 iul. /MOLDPRES/. O carte de versuri intitulată ”Înnobilarea acestei lumi” a fost lansat recent de către poeta Renata Verejanu, deținătoare a titlului Om Emerit al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Renata Verejanu a menționat că volumul cuprinde peste 200 de pagini și include versuri scrise în perioada pandemiei. ”Este o carte cu poezie metafizică, metaforică, profund filosofică, dar optimistă, deși a fost scrisă într-un timp îndurerat pentru țara noastră (pandemia prin care trece întreaga lume). Eroul liric al poeziilor e demnitatea de om, încrederea în sine, fără de care dragostea de viață nu are izbândă. Legământul dintre om și cosmos pentru mine, om de creație, este foarte important. Versurile din această carte, ca și cele din „Ofrandă omeniei” sunt ca niște maxime, cugetări, proverbe („Nu e necesar să fii păzit de sfinți / Când însuși Dumnezeu te-a onorat o viață...” sau „Iertarea se ţine de mine din copilărie” sau „Cerul iubirii în furtuni mă ascunde”). Cartea a fost lansată la Biblioteca „Hristo Botev” din capitală, unde la finele lui 2020 Academia Europeană a Societății Civile mi-a dedicat o Conferință online la care a fost lansat albumul „Renata Verejanu. Destin în imagini”, a precizat autoarea.
Totodată, la o editură din Iași a apărut ediția a VI-a a volumului antologic ”Ofrandă omeniei” de Renata Verejanu. ”Această antologie cuprinde cinci manuscrise, care au fost reținute la editură timp de zece ani, în perioada sovietică. Criticul și istoricul literar Ion Ciocanu, cel care a fost redactorul cărții mele de debut (”Până la dragoste”, 1979), venind în calitate de director la Editura ”Hyperion” și găsind cele 5 manuscrise reținute, a avut curajul să le editeze pe toate în volumul antologic „Ofrandă omeniei”, a subliniat scriitoarea.
Tot nu demult, Renata Verejanu a organizat Gala Premiilor Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație, pe care ea o conduce. A urmat Festivalul-Concurs Internațional al Talentelor Lumii „Micul Prinț” (ediția a XXVIII-a), evenimente desfășurate la Amfiteatrul din parcul „Alunelul” din capitală.
Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, Renata Verejanu are o triplă calitate: de scriitoare, de animatoare culturală şi de susţinătoare a tinerelor talente sub semnul Micului Prinţ al lui Antoine de Saint-Exupery, conducând o revistă şi o organizaţie non-guvernamentală cu aceeaşi denumire.
Renata Verejanu s-a născut la 22 octombrie 1947 în satul Verejeni, raionul Ocniţa. A absolvit Institutul Politehnic (azi Universitatea Tehnică a Moldovei, 1970), Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1980) şi doctorantura la Universitatea din Bucureşti (2002). A debutat cu volumul de poezie „Do liubvi” („Până la dragoste”), apărut în 1979 la Editura „Molodaia Gvardia” din Moscova, pentru care în 1983 a fost distinsă cu premiul literar unional „Maxim Gorki”, urmat de cărțile „Ofrandă omeniei”, „Stema destinului”, "Acest anotimp al iubirii”, „Poetul dintre milenii”, „Iubirea pe toate le vede”, Relief stelar” ş.a. În 1992 fondează revista pentru copii „Micul Prinţ”. Organizează un festival cu acelaşi generic pentru copiii talentaţi (1993). Înfiinţează mai multe ONG-uri pentru activizarea societăţii civile din R. Moldova. Renata Verejanu este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (din 1990) și președinte al Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație (din 2017). Prin decret prezidențial, în 2010 ea a fost distinsă cu titlul onorific „Om Emerit al Republicii Moldova”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu