duminică, 10 noiembrie 2013
Dan și Renata Verejanu produc evnimente originale
În lumea unor personalități marcante
E mare decalaj între mine şi călăul ce crede
Că de el mă tem…
Renata Verejanu
În aceste zile senine ale unei toamne ”pro europene”, nespus de benefice pentru oamenii de creaţie, când frigul a cedat şi temperatura urcă în surâsul de bunătate şi dragoste de neam - anume într-o asemenea amiază îndrăgostiţii de frumos au intrat “în lumea Renatei Verejanu” pentru a descoperi unul dintre cei mai curajoşi şi metaforici poeţi contemporani. Această constatare o facem ascultând elevii de la Liceul Teoretic “Liviu Rebreanu” din capitală care, aici, la Centrul Academic Eminescu, recitâ cu mult suflet din poemele Renatei Verejanu. Prezentând invitaţii, întâlnirea a fost deschisă de doamna directoare Elena Dabija, cea care ştie să invite la Centrul Academic Internațional Eminescu importante personalităţi ale culturii şi literaturii mileniului trei şi să producă evenimente cultural-educaţionale deosebite.
Doamna Maria Chirilă, bibliotecar principal, a oferit un laudaţio pe marginea creaţiei poetei Renata Verejanu, recunoscând că a fost nespus de bucuroasă să descopere, acum câţiva ani, un mare poet, un luptător pentru adevăr şi dreptate, pentru renaşterea valorilor naţionale în cultură şi procesul educaţional al tinerei generaţii, un destin cu un Curiculum Vitae atât de bogat şi interesant cum nu a găsit la nici un alt scriitor basarabean. În discursul său remarcabil, dna Chirilă a punctat principalele momente ale creaţiei poetei, menţionând cele mai importante titluri editoriale ale scriitoarei, dar în acelaşi timp relevând importanţa activităţii poetei în societatea civilă. Evenimentul a durat peste două ore, timp în care Renata Verejanu, poetul, şi-a prezentat cărţile editate în ultimul an, dezvăluind destinul fiecărei cărţi (douăsprezece! volume, editate pe cont propriu în limbile română, rusă, engleză: cărți de poezii, maxime şi cugetări, pledoarii, opinii, eseuri, portrete…). Poetul a citit mai multe poeme din cărţile Eu am ştiut să fac din viaţa mea o sărbătoare, Metaforele nemuririi, Provocaţi-mă… să devin genială, Pledoariile Renatei Verejanu…
Renata Verejanu, editorul, a destăinuit cum e să editezi în Moldova o revistă cu adevărat liberă şi independentă, o revistă color cum ar fi Revista Micul Prinţ, cea mai originală revistă de cultură română pentru copii, a cărei Colegiu de Redacţie se constituie doar din copii talentaţi din diferite ţări, - nu a uitat nici de frăţiorul mai mic al Revistei Micul Prinț - Ziarul Copiii Europei, unicul ziar pentru copii care luptă cu corupţia, dăruind câte un exemplar al acestor publicaţii fiecărui elev, dar şi un set pentru biblioteca LT Liviu Rebreanu. Renata Verejanu, liderul Societăţii Civile, a vorbit elevilor claselor a VIII şi a IX despre Mişcarea UNESCO, despre politicile Consiliului Europei, despre proiectele sale binecunoscute în lume şi devenite o tradiţie, cum ar fi Festivalul-Concurs Internaţional al Talentelor Lumii “Micul Prinţ”, un original dialog dintre culturi şi popoare, desfăşurat de peste 20 de ani, Caravana Culturii Păcii, Marşul Voluntarilor pentru Drepturile Omului, despre Balul Micului Prinţ şi lecţia deschisă EU AM DREPTUL…
Poeta Renata Verejanu are deja o tradiţie – după ziua sa de naştere merge la întâlniri cu cititorii săi, zi de zi, astfel împărtăşindu-şi bucuria de a trăi şi crea, susţinând cu zâmbet: “Doar cititorul te poate face genial”. Elevii au recunoscut că foarte rar au asemenea dialoguri deschise, sincere, drastice pe alocuri, or, Renata Verejanu a implicat în pledoariile sale şi auditoriul, vorbind de la egal la egal, atitudine pentru care elevii i-au mulţumit poetei. Câteva eleve au dorit să recite din poemele Renatei Verejanu, mărturisind că au fost pur şi simplu vrăjiţe de metaforele şi experienţa de viaţă a poetei; iar Adriana Fedeo, la finele întâlnirii s-a apropiat timidă de poetă, susținând că o admiră foarte mult şi i-a înmânat o poezie proprie a sa, pe care a compus-o special pentru acest eveniment. La finele întâlnirii elevele de la Liviu Rebreanu i-au dăruit poetei buchete de crizanteme şi o gutuie mare de tot.
Dan Verejanu, liderul Cluburilor Consiliului Europei, doctorand la AŞM, care în această toamnă a ţinut mai multe Lecţii Publice, a fost alături de Renata Verejanu cu cărţile alcătuite, îngrijite şi editate în acest an, printre care antologia Limba Noastră Română şi volumul Eminescu ni l-a dat pe Mihai Cimpoi.
De menţionat că atmosfera reuniunii de la acest sfârşit de octombrie cu importante personalități publice a fost deosebită, fascinantă chiar, şi nimeni nu a observat cum au zburat cele două ore preconizate evenimentului, şi elevii de la Liceul Teoretic ”Liviu Rebreanu” nu se grăbeau să plece de la Centrul Academic Eminescu, dorind să imortalizeze acele clipe ale vieții lor alături de una dintre personalitățile acestui neam.
Dna Vera Sîrbu, şef oficiu a prins în obiectiv emoţiile celor prezenţi la întâlnire. Au urmat autografe, poze şi filme ca amintire.
Victor Rusu, reporter AMP-Internaţional
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu