luni, 8 mai 2017
Proiecte transfrontaliere
Anul Renata Verejanu la Bucureşti
O cunosc pe Distinsa Doamnă de la Chişinău, omul de cultură şi poetă Renata Verejanu, din 1997, când a venit la Cotroceni, propunând României un proiect excepţional. Venea să desfăşoare la Bucureşti Festivalul-Concurs Internaţional al Talentelor Lumii „Micul Prinţ”, câştigătorii ediţiei precedente fiind tinere talente din România. Astfel, trei ani la rând, renumita scriitoare reunea la Bucureşti talente de pe toate continentele, aducând dovada că România e ţara copiilor talentaţi, care mergea spre integrarea europeană.
Şi, peste 20 de ani, graţie Internet-ului, aflu că scriitoarea merge la Festivalul Internaţional Lucian Blaga. Pe drum spre Lancrăm, am rugat-o să treacă pe la Bucureşti. Şi iată că la 4 mai 2017, între ora 6 dimineaţa, când soseşte trenul de la Chişinău, şi ora 10 când alt tren pleacă spre Sebeş, pentru prima dată în viaţă mă bucuram eu, ca iniţiator de proiect, elevii şi profesorii de o excepţională întâlnire matinală: lansarea de cărţi ale poetei Renata Verejanu, cu prezenţa autoarei. Astfel Anul Renata Verejanu poposi şi la Bucureşti, fiind întâmpinat cu pâine şi sare.
Bucuria conducerii şcolii, a echipei pe proiect (Adriana Stoica, Camelia Chiţa, Corina Mirescu, Adriana Cireş, Violeta Hubca şi Constantin Hărăbor) şi a oaspeţilor de la Chişinău au fost elevii care au recitat excepțional din poezia Renatei Verejanu, dar şi dorinţa a zeci şi zeci dintre ei de a avea cel puţin o carte a autoarei îndrăgite, bineînţeles, cu autograf. Cu acea întâlnire a demarat o cavalcadă de evenimente ce se desfăşoară în perioada mai 2017 – decembrie 2018, deoarece în minunata dimineaţă a fost lansat un nou proiect „Unitate prin cultură şi tradiţii“, proiectul fiind dedicat sărbătoririi centenarului Unirii. S-a lansat un parteneriat cultural-educaţional între Şcoala Gimnazială 117 (care are vocaţie de şcoală europeană, fapt atestat prin Diploma de Şcoală Europeană acordată de Ministerul Educaţiei pentru perioada 2012–2014, respectiv 2015–2018) din Bucureşti şi Academia Europeană a Societăţii Civile, condusă de Renata Verejanu. Obiectivul strategic al proiectului: „Educarea elevilor prin valori culturale şi tradiţii artistice româneşti, deschise către cultura universală“. Proiectul se implementează sub diverse forme, o prioritate fiind participarea la Festivalul-Concurs Internaţional al Talentelor Lumii „Micul Prinţ“ şi la Festivalul Internaţional de Poezie – Renata Verejanu.
Cu Doamne ajută.
Constantin Hărăbor, profesor,
coordonator de proiect, Bucureşti
Abonați-vă la:
Postări (Atom)